



EXPERT DISCUSSION

Program as of September 20, 2012

Allied to Fight against Neglected Tropical Diseases Contributions of the Private Sector

Thursday, September 27, 2012 Venue: Haus der Wirtschaft, Conference Center, Wolf von Amerongen Saal, Breitestraße 29, 10178 Berlin

12:00 pm-12:30 pm registration/snack

12:30 pm Opening

Welcome: John A. Kufuor, Global Network for Neglected Tropical Diseases

12:40 pm	State of Play: Current Status of NTD Control & Elimination Efforts

Chair: Neeraj Mistry, Sabin Vaccine Institute/Global Network for

Neglected Tropical Diseases (discussion/moderator)

Input: **Lorenzo Savioli**, World Health Organisation (WHO) topic: State of NTD Control and Elimination (20 min.)

1:10 pm Discussion

1:45 pm Best Practices Chair: Jeremy Lefroy MP, Chair, British All-Party Parliamentary Group on Malaria and NTDs (discussion moderator)

1:50 pm Input: **Frank Gotthardt**, Merck/ case study (10 min.)

2:00 pm Input: **David Jefferys**, EISAI/ case study (10 min.)

2:10 pm	Input: Solveig Haupt, Sanofi / case study (10 min.)
2:20 pm	Input: Michael Schöttler, Bayer Healthcare AG/ case study (10 min.)
2:30 pm	Discussion
3:00 pm	Coffee break (30 min.)
3:30 pm	Partnerships for the Future; Bridge Builders of Tomorrow
Chair:	Dr. Julie Jacobson, Bill and Melinda Gates Foundation
3:35 pm	Input: Dr. Gisela Schneider , German Institute for Medical Mission, (DIFÄM): The role of faith-based and civil society organizations is crucial – what do we need from the pharmaceutical industry? (10 min.)
3:45 pm	Input: Dr. Martin Kollmann , Christoffel Blind Mission (CBM): The cooperation with the private sector in longest-running health partnership MDP – lessons learned (10 min.)
3:55 pm	Input: Dr. Nathalie Strub , Drugs for Neglected Disease initiative (DNDi) – The need for new medicines – setting priorities (10 min.)
4:05 pm	Discussion
4:30 pm	Next steps following the London Declaration:

Chair: Prof. Dr. Rolf Dieter Horstmann, Bernhard Nocht Institut

Round table with all participants' discussion on equal footing

5:15 pm expert meeting concludes

5:30 pm Transfer to evening panel discussion

EVENING PANEL DISCUSSION* 6:00 pm - 8:00 pm

Sofitel Berlin am Gendarmenmarkt, Delphinium, Charlottenstr. 50-52, 10117 Berlin

President John A. Kufuor Advocates for Neglected Tropical Disease Control

Welcome

Andreas Fibig, Verband der forschenden Arzneimittelhersteller vfa

Elmar Frank, Deutsche Afrika Stiftung (DAS)

Keynote speech

His Excellency John A. Kufuor, President of the Republic of Ghana (2001-2009), NTD Special Envoy, Sabin Vaccine Institute/Global Network for Neglected Tropical Diseases

Q & A by Moderator **Melinda Crane**, Deutsche Welle TV

Reception

* Translation English/German will be available